BALIKESİR'DE TURİZM

Balıkesir, Marmara ve Ege’de uzanan kıyıları, sahip olduğu jeotermal kaynakları, biyolojik çeşitliliği ve tarihsel atmosferi bir arada yaşatan güçlü bir turizm profili çizmektedir. Kıyı turizminden termal turizme, kültür turizminden doğa turizmine çok çeşitli turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapan il, yıl boyunca turistlerle buluşmaktadır.

  • 290 km ile Gelişmiş Kıyı Turizmi
  • Alternatif Turizm Faaliyetleri
  • Dört Mevsim Turizm
  • Zengin Kültür ve Tabiat Varlığı
  • Jeotermal Kaynaklar ile Gelişen Termal Turizm

Kıyı Turizmi

22 mavi bayraklı plajı ile Marmara ve Ege Denizlerinde 291 km kıyısı bulunan Balıkesir’de kıyı turizmi Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Erdek ve Marmara Adası’nda gelişmiştir. Ayvalık’ta kıyı turizmi için güçlü potansiyel bulunmakta olup, özellikle 7 km uzunluğunda ve 100 metre eninde bir kumsala sahip Sarımsaklı plajı ve Altınova plajları yaz turizminde ilin cazibesini artırmaktadır. Aynı zamanda Ayvalık Adaları, Edremit Körfezi ve Marmara Adaları dalış sporları, yamaç paraşütü ve sörf yapmaya uygun eşsiz koy ve körfezleri ile turistlerin gözde merkezleridir. Kırmızı mercanlarıyla Ayvalık, Türkiye’nin en önemli dalış noktalarından biridir. Balıkesir nüfusu 1.2 milyon iken yaz sezonunda artan turist sayısı ile birlikte 3 milyona ulaşmaktadır.

Termal Turizm

Balıkesir, Türkiye’nin en çok termal turizm merkezine sahip ilidir. İlde 8 farklı termal turizm merkezi bulunmaktadır.

Jeotermal Kaynaklar Debi ve Sıcaklıkları

 

 

  • Edremit-Güre; Debi 4-50 l/sn, Sıcaklık 33-68 °C
  • Edremit-Bostancı Debi 2-86 l/sn, Sıcaklık 42-60 °C
  • Gömeç-Karaağaç Burhaniye-Pelitköy Debi 5-30 l/sn, Sıcaklık 33-35 °C
  • Gönen Debi 20-80 l/sn, Sıcaklık 70-84 °C
  • Gönen-Ekşidere Debi 2-6 l/sn, Sıcaklık 32-43 °C
  • Manyas Kızık; Debi 10-15 l/sn, Sıcaklık 42-58 °C
  • Balya-Ilıca; Debi 2-27 l/sn, Sıcaklık 59-61 °C
  • Susurluk-Kepekler-Yıldız; Debi 2-24 l/sn, Sıcaklık 46-74 °C
  • Altıeylül –Pamukçu Debi 7-18 l/sn, Sıcaklık 53-58 °C
  • Bigadiç Hisarköy Debi 2-60 l/sn, Sıcaklık 52-98 °C
  • Sındırgı-Hisaralan; Debi 7-32 l/sn, Sıcaklık 33-98 °C

 

Kültür Turizmi

Balıkesir manastırları, müzeleri ve antik kentleri ile kültür turizminde bir cazibe merkezidir. Antandros, Daskyleion, Kyzikos, Adramytteion gibi birçok antik kent ve ören yerine ev sahipliği yapan ilde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversiteler iş birliği ile kazı ve restorasyon çalışmaları artarak devam etmektedir.

Balıkesir’in zengin tarihi ve kültürel varlıkları, Antik çağlardan başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda söz konusu tarihi dönemlerde ön plana çıkan el sanatları, bilgi hazineleri ve tarihi sosyal dokunun tanıtılması ve turistlerle buluşturulması amacıyla 8 farklı müze hizmet sağlamaktadır.

Gastronomi Turizmi

Balıkesir, sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme alışkanlığı ve zengin mutfağı ile gastronomi turizmi için güçlü bir potansiyel oluşturmaktadır. İlde üretilen Ayvalık zeytinyağının coğrafi işareti bulunmakta olup, önemli bir turizm sembolü olarak kullanılmaktadır.

Balıkesir höşmerim tatlısı, Edremit yeşil çizik zeytini, çeşnili zeytinyağları, Gönen baldo pirinci, Gönen eti, Manyas kelle peyniri, Susurluk ayranı, Susurluk ve Ayvalık tostları, Ege otları, Deniz ürünleri, Balıkesir kaymaklısı en önemli gastronomik değerleri oluşturmaktadır.

Doğa Turizmi

Sahip olduğu doğa, zengin bitki örtüsü ve elverişli iklim koşulları Balıkesir’i doğa turizmi yatırımları için eşsiz bir bölge haline getirmektedir.

Balıkesir’de yayla turizmi, dağ ve doğa yürüyüşü, mağara turizmi, kuş gözlemciliği, botanik ve av turizmi gibi pek çok alternatif turizm yatırımı için oldukça elverişli bir ortam bulunmaktadır. Özellikle Kaz Dağları; sahip olduğu biyolojik çeşitlilik, flora ve faunası ile adından bahsettiren bir doğa turizmi alanıdır. Dursunbey Alaçam Dağları sahip olduğu ekolojik yapı ile kampseverler için bir cazibe alanıdır.

Trekking

Balıkesir’de bulunan Kaz Dağları, sahip olduğu topoğrafik özellikleri ile trekking faaliyetlerinde turistlerin cazibe merkezi olmaktadır. Kaz Dağları’nda Yayla Tepe ve Ayı Deresi önemli uğrak noktaları olup ayrıca Sındırgı, Dursunbey, İvrindi, Edremit, Ayvalık, Erdek ve Susurluk’ta trekking organizasyonları gerçekleştirilmektedir.

Jeep Safari

Elverişli coğrafi ortam ile gelişen jeep safari turları, doğaseverler için ili bir uğrak noktası haline getirmektedir. Özellikle Kaz Dağları, jeep safari turları için yoğun talep gören bir bölgedir.

Kuş Gözlemciliği

Manyas’ta bulunan Kuş Cenneti Milli Parkı, sahip olduğu canlı çeşitliliğiyle, kuş gözlemcileri için Türkiye’nin bir numaralı merkezidir. Milli Park, başta su kuşları olmak üzere çok çeşitli yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Gönen ve Edremit de kuş gözlemciliği bakımından potansiyel taşıyan merkezler arasındadır.

Agro-Turizm

Tarım kenti olan Balıkesir, tarım turizmi olarak da bilinen agro-turizm faaliyetleri için güçlü bir potansiyel oluşturmaktadır. Ayvalık, Burhaniye, Gömeç, Havran ve Edremit, kırsal yapıları, doğal güzellikleri, barındırdıkları alternatif turizm çeşitleri ile agro-turizm faaliyetlerinin geliştiği merkezlerdir.

Botanik Gezileri

Balıkesir, bulunduğu coğrafyanın sahip olduğu zengin flora ve barındırdığı endemik bitki türleri ile botanik bilimine ilgisi olanlar için önemli bir cazibe merkezidir. Edremit, Erdek, Marmara, Susurluk, Dursunbey ve Bigadiç botanik gezileri için önemli merkezlerdir.

Av Turizmi

Sportif olta balıkçılığı en çok Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Bandırma ve Marmara Adası’nda; kara avcılığı ise Balıkesir’in iç bölgeleri ve Dursunbey’de gelişmiştir. İlde 5 farklı avlak alan bulunmaktadır.

Astro Turizm

Balıkesir; Samanyolu’nun ve binlerce yıldızın muhteşem bir görsel şölen sunduğu çok sayıda karanlık bölgeye sahiptir. Karanlık bölgelerde gökyüzü eğitim faaliyetleri, amatör astronomların gözlem aktiviteleri, astrofotoğrafçılık gibi çok sayıda etkinliği organize etme imkânı bulunmaktadır. Özellikle Sındırgı, Dursunbey, Bigadiç, İvrindi, Savaştepe ve Balya sınırları içinde kalan birçok nokta Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekmektedir.

Geriatri Turizmi

İleri yaş turizmi olarak tanımlanan geriatri turizmi, yaşlı bakımı hizmetleri, meşguliyet turları, engelliler için özel bakım ve gezi turlarını içermektedir. Balıkesir geriatri turizminde, sahip olduğu şifalı termal kaynakları ile ön plana çıkmaktadır. Geriatri turizminde, kaynakların uygun debi-sıcaklıkları ve iyileştirici fiziksel kimyasal bileşenleri ile Gönen, Edremit, Sındırgı, Bigadiç ilçeleri ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Kaz Dağı etekleri, temiz havası ve mikroklimatik özellikleriyle sağlık turizminde ideal merkezlerden biridir.

Zengin Biyolojik Çeşitlilik: “Kazdağı Milli Parkı”

Ege ve Marmara Bölgelerini birbirinden ayıran, antik çağlarda “İda Dağı” olarak bilinen Kaz Dağı, aynı zamanda Biga yarımadasının en yüksek dağıdır. Kaz Dağı sahip olduğu derin vadi ve kanyonları,  flora ve fauna zenginliği ile görülmeye değer bir doğa turizmi merkezidir. Alanda bulunan Şahinderesi Kanyonu, yer şekilleriyle doğaseverlerin gözde merkezlerinden birisidir. 1994’te milli park ilan edilen bölge, yaklaşık 22.000 hektara yayılmış olup mavi ve yeşili bir arada sunan doğal güzellikleri ile dünyada sadece Kaz Dağı’nda yetişen 31 çeşit endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Avlanmanın yasak olduğu turizm bölgesi yabani hayvan bakımından biyolojik çeşitliliğe sahiptir.

Manyas’ta Kuş Gözlem Evi: “Kuş Cenneti Milli Parkı”

Manyas’ta Kuş Gözlem Evi: “Kuş Cenneti Milli Parkı”

 

Kuş Cenneti Milli Parkı yaklaşık 17.000 hektar alana yayılmış olup, biyolojik çeşitliliği ve farklı kuş türleri ile 1959 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. Kuş göç yolları üzerinde bulunan milli park; pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerine sahiptir. 266 farklı kuş, 118 bitki ve 23 balık türüne ev sahipliği yapan Milli park, sahip olduğu geniş yelpazeli yaban hayatı ile özellikle kuş gözlem topluluklarının cazibe merkezidir.

Tesis Altyapısı ve Turist Verileri

Balıkesir’de, 80’i Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı, 600’ü belediye onaylı olmak üzere toplam 680 adet konaklama tesisi faaliyet göstermekte olup, bu işletmeler 35.000’in üzerinde yatak kapasitesiyle hizmet sağlamaktadır. Turizm işletmeleri genel olarak Edremit körfezi ve Erdek çevresinde yoğunlaşmaktadır.

İLÇELER GECELEME
YERLİ YABANCI TOPLAM
AYVALIK 872.283 232.234 1.104.517
EDREMİT 748.114 16.752 764.866
GÖNEN 328.137 9.944 338.081
ERDEK 213.886 5.309 219.195
KARESİ 187.039 11.317 198.356
MARMARA 195.662 2.542 198.204
BANDIRMA 127.292 9.380 136.672
BURHANİYE 82.583 32.782 115.365
BİGADİÇ 73.555 359 73.914
DİĞER İLÇELER 176.889 2.566 179.455
TOPLAM 3.005.440 323.185 3.328.625

Kaynak: http://www.investinbalikesir.com