BALIKESİR'DE TARIM VE HAYVANCILIK

Balıkesir, coğrafi yapısı ve iklim koşulları ile bir tarım kentidir. Verimli tarım arazilerinin yaygın olarak bulunduğu Balıkesir, sahip olduğu stratejik konum ile tarımsal ürünlerini kolayca pazarlama olanağına sahiptir. Yatırımların dağılımına bakıldığında ekonomik büyüklük bakımından baskın sektörün %64 oranla tarım ve hayvancılık olduğu görülmektedir.

İl tarım arazileri içerisinde en geniş alanı yaklaşık 300.000 hektar ile tarla alanları oluşturmakta olup, bunu 82.000 hektar ile zeytinlik alanlar takip etmektedir. Tarımsal faaliyetler için 7 baraj ve 22 gölet sulama amaçlı hizmet vermekte olup 7 göletin inşaası da devam etmektedir.

Balıkesir’in sahip olduğu 1.445.000 hektarlık araziyi; 625.000 hektar ormanlık alan, 413.000 hektar tarım arazisi, 325.000 hektar tarım dışı arazi, 82.000 hektar çayır ve mera alanı oluşturmaktadır.

Balıkesir’de çok çeşitli meyve ve sebze üretimi gerçekleşmektedir. Yetiştirilen ürünler metropollerin taleplerini doğrudan karşılamaktadır. Meyve üretim oranları içindeki en büyük pay %55 ile zeytin ve sert kabuklu meyvelere aittir. Özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleridir.

Balıkesir’in sahip olduğu iklim koşulları, sulama imkânları ve uzun hasat süresi tohum yetiştiriciliği için avantaj sağlamaktadır.  İlde genel olarak domates, biber, patlıcan, tere, roka, dereotu, maydanoz, kavun ve soğan başta olmak üzere 90 farklı standart sebze tohumu çeşidinin üretimi gerçekleştirilmektedir.

Tıbbi aromatik bitkilerin raf ömrünün uzatılarak pazarlama olanaklarının iyileştirilmesi için kurulacak kurutma tesisleri önemli bir yatırım fırsatı olarak göze çarpmaktadır. Tıbbi aromatik bitki üretiminde Edremit, Havran, İvrindi, Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı, Marmara Adası ön plana çıkan ilçelerdir.

Balıkesir tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra ormancılık faaliyetlerinde de gelişme göstermiştir. İl ormanları 625.000 hektarlık alana yayılmıştır. Ormanlık alanlarda; karaçam, kızılçam, kayın, gürgen, meşe, söğüt, ılgın, çınar ağaçları bulunmaktadır

Balıkesir süs bitkisi yetiştiriciliği ile tarımsal üretimde faaliyet kollarını çeşitlendirmektedir. Çiçek soğanı yetiştiriciliğinde dinamik iller arasında yer alan Balıkesir, Türkiye’de çiçek soğanı üretiminde 2. sırayı almıştır.

Balıkesir’de örtüaltı yetiştiricilik faaliyetlerinde; marul, hıyar ve domates başta olmak üzere çok çeşitli üretim gerçekleşmektedir. İlde özellikle yüksek tünel ve plastik seralarda yapılan örtüaltı üretimi dikkat çekmektedir. İlde jeotermal su kaynaklarının sıcaklık ve debisinin seracılık faaliyetleri için uygun kriterlere sahip olması, sektör yatırımlarının bu alana yönelmesinde etkili olmuştur. İlin sahip olduğu mevcut zengin jeotermal kaynaklar, ısıtma maliyetlerini düşürerek yatırım ortamının cazibesini artırmaktadır.

Balıkesir hayvansal ürün üretiminde öncü iller arasında yer almaktadır. Besi sektörü için önemli bir maliyet olan yem açısından oldukça zengin olan ilde yılda 1.750.000 tondan fazla yem üretimi gerçekleştirilmektedir.

Türkiye büyükbaş hayvan varlığının %3,4’ü ilde bulunmaktadır. 500.000’e yakın büyükbaş bulunmakta olup, bunların içinde en büyük pay sığıra aittir. İl, Türkiye’de bulunan koyun ve keçilerin %2,2’sine sahiptir. Balıkesir’de 177.000 koyun (merinos), 604.000 koyun (yerli), 196.000 keçi (kıl) bulunmaktadır. Bu rakamlarla ilde 1.000.000’a yakın küçükbaş mevcuttur.

Kanatlı hayvan üretimi ilin önemli bir faaliyet koludur. Türkiye’de üretilen broilerin yaklaşık % 12’si ilden elde edilmektedir. Broiler varlığında Balıkesir Türkiye 3.sü olup  Türkiye’nin önde gelen beyaz et firmaları yatırımlarında Balıkesir’i tercih etmektedir. Tavukçuluk faaliyetlerinin gelişmesinde Balıkesir’in büyük tüketim merkezlerine yakınlığı etkili olmaktadır. Yumurtacı tavuğun yaklaşık %7’sini barındıran il, yumurtacı tavuk varlığında Türkiye 4.südür.

Balıkesir’de yoğun olarak gerçekleştirilen arıcılık faaliyetleri; bal mumu, polen, propolis, arı sütü gibi arıcılık yan ürünlerinin üretimlerinin de gelişmesinde etkili olmuştur.

Hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı olan Balıkesir, balık çeşitliliği bakımından da oldukça zengindir.

Türkiye zeytinyağı ihracatında önde gelen ülkeler arasına girmekte olup, bu ihracatın önemli bir bölümünü 10 milyondan fazla ağaca sahip Balıkesir gerçekleştirmektedir.  İlde zeytinyağı ve çiçek yağı işletmeleri ile beraber meyve ve sebze işleme, un ve yem fabrikaları ihracatta büyük bir paya sahiptir.

Balıkesir Tarımı Yatırımcıları İle Güçlü